Satsang Agenda

Bijeenkomst met Jan Kersschot

03 februari

Brugge

€ 20.00

Jan Kersschot

03 februari 2019

Zondag

13:30 - 16:30

€ 20.00

Contact

website olivier@ditmoment.be

Non-dualiteit gaat ervan uit dat de werkelijkheid – dat wat is - ondeelbaar is. Deze werkelijkheid wordt soms beschreven als het éne universele zijn. Dualiteit heeft natuurlijk een zeker nut om als mens in de maatschappij te kunnen functioneren. Al de regels en concepten die we hebben aangeleerd zijn noodzakelijk op menselijk niveau. Maar als we een beetje dieper graven, is het interessant om al onze aangeleerde concepten in vraag te stellen.

Non-duaal inzicht houdt bij voorbeeld in dat het niet nodig is om steeds etiketten te kleven op wat er wordt waargenomen, dat het niet nodig is om allerhande scheidingslijnen te trekken tussen dit en dat, tussen hier en daar, tussen verleden en toekomst. Dat wat wij wezenlijk zijn, is al één en grenzeloos. Dit is ook de essentie van yoga of meditatie. Deze non-duale visie vinden we niet alleen terug in bij voorbeeld bepaalde teksten uit het Boeddhisme en Hindoeisme, maar ook in bepaalde Westerse tradities.

Tijdens gesprekken over dit onderwerp kan het gebeuren dat er een aantal misverstanden worden doorprikt. Het kan bij voorbeeld duidelijk worden wat het verschil is tussen wat we denken te zijn en wat we werkelijk zijn. Het kan ook duidelijk worden dat het ontmaskeren van het ego niet leidt tot een saai of onverantwoord leven, maar eerder tot het herkennen van een kern van rust en tevredenheid binnen in onszelf en in de anderen.