Satsang Agenda

Erik van Zuydam

Over

"Op een bepaald punt in mijn leven raak te ik in een crisis waarbij ik alle zekerheden die ik leek te hebben uit mijn handen zag glippen. Wat ik ook deed om de zaak overeind te houden: het mislukte jammerlijk. Na jarenlang vruchteloos proberen, streven en zoeken verloor ik de hoop dat ik met wilskracht ook nog maar iets kon uitrichten. Ik raakte de bodem van mijn bestaan, het totale faillissement. Ik had het geluk op dat moment een leraar te ontmoeten die in het kort het volgende tegen me zei: 'Just let your life be destroyed. Just be willing to die...' Een bizar advies, zou je denken, maar voor mij was het totale bevrijding. Een spontane overgave van al het pogen om mijn leven onder controle te krijgen. Het was alsof ik letterlijk in het moment zakte. Er leek geen tijd meer te bestaan. Een diepe ontspanning, geen hoop meer, geen toekomst. Maar... het was alsof ik sindsdien gedragen werd door het moment. Mijn leven veranderde radicaal; het 'duwen en trekken' stopte, alles leek plots vanzelf te gaan. Toen ik op het punt belandde waarop ik elke controleneiging uit handen kon geven, ontstond er paradoxaal genoeg een nieuwe orde in mijn leven; natuurlijker, spontaner en moeitelozer dan ik me kon voorstellen toen ik nog in controle geloofde.

Boeken

$book->title

De Ontdekking van het Nu

“Wees bereid om te sterven. Laat je leven maar mislukken.” Deze woorden sprak een wijze leraar tegen de auteur van De Ontdekking van het Nu, op het moment dat deze in een diepe levenscrisis verkeerde. Deze radicale woorden leidden tot een spontane overgave aan het leven. Dit boek gaat over de mogelijkheid om te stoppen met al het streven en zoeken naar toekomstig geluk, om controlezucht en zorgen over de toekomst te laten varen en je te laten dragen door het moment. In plaats van een worsteling tegen de stroom in wordt het leven een geheel verzorgde reis.

Erik van Zuydam geeft regelmatig  workshops , lezingen en retraites in Nederland,  België en Frankrijk, met als thema  ‘Het NU als enige realiteit’.  Hierin legt hij helder de mechanismen bloot  waarmee we de overmatige activiteit van ons denkapparaat voortdurend aanzwengelen en zo onze verbinding met het huidige moment verliezen. www.inzicht-nu.nl