Satsang Agenda

Hans Laurentius

Over

Hans Laurentius (1964) is opgeleid tot spiritueel therapeut & docent spirituele therapie door onder meer Ad Stemerding. Het was de Advaita (leer van het non-dualisme) echter die zijn spirituele zoektocht tot een vreugdevol einde deed komen. Grote liefde en dankbaarheid voelt hij dan ook voor guru’s als Shri Nisargadatta Maharaj en Shri Ramana Maharshi, maar ook Alexander Smit, Poonjaji, Osho, Krishnamurti's én denkers als Nietzsche en Sloterdijk behoorden/behoren tot zijn inspiratiebronnen.

Sinds 1998 leidde hij honderden satsangs, retraites en weekend bijeenkomsten. Belangrijk blijft evenwel ook het individuele werk waarin zeer diepgaand en precies op de kern thema’s van de bezoeker kan worden ingegaan.

Er verscheen sinds 1998 een hele reeks boeken en publiceerde Hans vele artikelen en columns, met name in InZicht. Op zijn youtube kanaal zijn vele satsang opnamen te bekijken. Op de website staan ruim 60 artikelen en colums.

Hij publiceerde onder meer: 'De vreugde van verlichting', 'Terwijl de merel zingt', 'EHBO' (Eerste Hulp Bij Onvolwassenheid) , 'Rozengeur & Prikkeldraad' en 'Olie op het vuur - notities omtrent spiritueel ontwaken'. In 2019 verschenen: Een handvol scherven - oftewel wat je niet horen wil én Aan de leiband, of je eigen pad?. In 2020 verscheen de heruitgave van Zelfherinnering, plus de opvolger van "Leiband" : De Tao van Hans! - zijn 12e boek inmiddels...

De essentie van zijn werk is altijd Bewust Zijn, ofwel het loskomen van afgescheidenheid en de belemmerende waan van het ‘zelf’.

Daarnaast houdt hij van muziek en maakte in eigen beheer tot nu toe diverse cd’s, met songs en met elektronische instrumentale muziek en houdt hij ervan ‘een pijltje te gooien’ (te darten). Hij woont samen met zijn geliefde Kasia Wozniak (een grafisch ontwerpster en core dynamic coach – o.a. verantwoordelijk voor zijn site, de de boekcovers) en hond Ghost in Heijen, waar de sessies plaats vinden.

Regelmatig zijn er satsangs te bezoeken en weekend-bijeenkomsten. Zie de website voor alle informmatie. www.hanslaurentius.nl

Boeken

$book->title

EHBO - Eerste Hulp Bij Onvolwassenheid

In dit boekje staat de essentie over bewust doorvoelen, de opbouw van en het ontmantelen van de verdedigingstructuur, over bewust en volwassen leven, inzoomen en uitzoomen, intuïtie herkennen en benutten, overtuigingen en emotionele ladingen op laten lossen (emotionele bevrijding) en meer! Je hoeft nu niet meer te blijven hangen in vermijding, bestrijding, verklaring en ontkenning. EHBO biedt ook een prima achtergrond of context voor de individuele sessies en kan als reminder benut worden als je weer even denkt ‘het kwijt te zijn’ of als er zich iets aandient dat echt totaal ervaren moet worden.

Download het boekje als pdf bestand of koop de e-book versie en leer leven als volwassene! Staat het boekje je aan, spread the news. Enjoy! (Eerste uitgave HL augustus 2013 – laatste versie oktober 2019). Schrijf een review op bol als het je bevalt.

Ook als e-book verkrijgbaar voor slechts 5,89!

 

$book->title

Olie op het vuur - Notities omtrent spiritueel ontwaken

Verschenen op 18 mei 2016 als paperback en ebook.
Meer info op www.hanslaurentius.nl Klik hier voor het overzicht en bestelopties.
‘Olie op het vuur’ is HET BOEK voor iedereen die meer wil weten OVER SPIRITUEEL ONTWAKEN.

Over: wat er bij komt kijken, wat het echt is en wat zeker niet, hoe zelfonderzoek te stimuleren, over valkuilen, helse zegeningen, Bewustzijn, schijn-ontwaken, de juiste vragen stellen, de spirituele krijger, menselijke volwassenheid, Realisatie enzovoorts.

"Sinds zijn eerste boek in 1999 heeft Hans Laurentius een indrukwekkend spiritueel instructief oeuvre bij elkaar geschreven. Hoewel zijn doel altijd het wakker schudden van de lezer is gebleven, weet je van te voren nooit wat voor soort boek je in handen gaat krijgen. Soms voert zijn enthousiasme de boventoon, dan weer is hij zacht en bijna poëtisch, in sommige boeken is hij spijkerhard, of is het zijn bedoeling het allemaal eens haarfijn uit te leggen.
‘Olie op het Vuur’ heeft minder de graag-of-niet toon van zijn voorganger ‘Rozengeur & Prikkeldraad’. Laurentius heeft nog steeds weinig geduld met pseudo-Advaita en de gevestigde religies, maar is ditmaal meer betrokken bij de zoeker. Dat blijkt al uit de inleiding, waar hij zich verplaatst in degene in wie de spirituele interesse nog maar net de kop heeft opgestoken, en die van hem een zacht duwtje in de rug krijgt. Hij legt geduldig uit dat de onbehaaglijkheid van het alledaagse leven geen verbeelding is, dat er werkelijk een gapende leegte onder ons bestaan ligt. En dat de weg naar Waarheid alleen kan worden bewandeld met veel vallen en opstaan, maar zeker de moeite waard is. Hierna volgt een verslag van de hobbels op zijn eigen weg naar zelf-realisatie en nog ver daarna. Waardevol voor lezers met een neiging tot leraar-verering. De weg heeft geen einde en er valt altijd weer iets nieuws te ont-dekken.
Los daarvan is ‘Olie op het Vuur’ ook een pittig boek, Laurtentius’ spirituele held is geen verheven glimlachende Messias, maar een door roeien en ruiten gaande wildeman als Johannes de Doper. Een spiritual warrior die tot het gaatje gaat en verder. Laurentius heeft een broertje dood aan Boeddhistische mindfulness, waar je een beetje een “slappe lul” van wordt. Door zijn compromisloze wijze van formuleren weet hij vaak de spijker op z’n kop te slaan en die nog iets dieper in ons begrip te hameren. Zoals wanneer hij het heeft over geloofsstrijd als “De ene z’n Sinterklaas is beter dan die van de ander.”. Of als hij uitlegt dat vrije wil een contradictio in terminis is en afsluit met: “Het is veeleer: doe wat je niet laten kunt.”. Verhelderend, en nog grappig ook. Een waardevol boek dus weer. Fraai vormgegeven bovendien, met verschroeid ogende omslag, vlekken en koffiekringen. Precies zo als de inhoud, rauw en oprecht."

 - Frans Hasselaar - InZicht recensie september 2016

$book->title

De vreugde van verlichting

9 februari 2016
Dit boek van Hans Laurentius geeft een eenvoudige uitleg van Advaita, ofwel non-dualiteit. Het maakt inzicht en zelfrealisatie heel toegankelijk, voor iedereen. In heldere taal wordt uitgelegd wat Bewustzijn is, en hoe het realiseren van Bewustzijn als je ware essentie gelijk staat aan bevrijding. Het is vlot geschreven en leest als een trein. Wat een cadeautje, dit boek! LdeJ

Klik hier voor het overzicht en bestelopties.

Dit is de heruitgave van het boek dat oorspronkelijk bij Ankh-Hermes verscheen in 2000. De 3000 gedrukte exemplaren waren echter al een paar jaar uitverkocht en aangezien er vraag naar bleef en het wordt gezien als een Nederlandse Advaita klassieker, hebben we het net op tijd kunnen redden en in januari 2014 heruitgegeven, nu ook als ebook. Sinds de heruitgave zijn er weer zo'n 800 van verkocht, en heb ik wederom vele positieve reacties mogen ontvangen!

Onderwerpen die in het boek aan bod komen: Satsang, zelfrealisatie, zelfonderzoek, spirituele verlichting, Bewustzijn, perceptie, advaita vedanta, wat is non-dualiteit, over ego, bevrijding, handreikingen.

De tekst is trouwens onveranderd gelaten ook al zou ik wellicht sommige dingen nu anders benaderen of uitdrukken, een paar opmerkingen vooraf zijn wel toegevoegd. De layout moest min of meer opnieuw worden gemaakt. Hoe dan ook, alvast veel helderheid en leesplezier gewenst! Hopelijk kan een nieuwe generatie zoekers er hun voordeel mee doen, en wat zeepbellen doorprikken. Of natuurlijk ‘oude’ zoekers, die – misschien eindelijk – wat helderheid wensen of kunnen toelaten, hihi.

Meer info op www.hanslaurentius.nl

$book->title

Rozengeur & Prikkeldraad

Dit is het boek dat op 15 juli 2014 verscheen bij Samsara! Ook als e-book verkrijgbaar.

Het boek bevat een hoop scherven om illusies door te prikken of op zijn minst in beeld te krijgen. Er wordt zoals ik vaker heb gezegd tamelijk veel onzin verteld en geloofd over bevrijding, verlichting, mens-zijn en dergelijke, en dus wil ik er graag een aantal ontzenuwen in dit boek. Dus komen tal van thema’s aan bod om te laten zien waar zoal in geloofd wordt en hoe we onze vrijheid stelselmatig dwarsbomen ook al zeggen we deze te zoeken. Het laat ook zien dat werkelijk in het proces van ontmanteling zitten totaal anders is dan wat we ons er graag bij voorstellen, en dat het niet zo leuk is om echt diepgaand bewust te worden. Voorwaar geen kattenpis. In veel van mijn artikelen en columns ben ik al duidelijk en tamelijk scherp geweest over allerlei waanideeën, in Rozengeur & Prikkeldraad wind ik er ook geen doekjes om. Het gaat immers om waarheid, niet om het verkopen van populaire sussertjes, troost praatjes en het-komt-wel-goed-allemaal-slaap-liedjes en andere onwaarachtigheden waar vele moderne zoekers mee behept zijn.

Thema’s zijn onder meer: open inrichting, het virus (je hebt het of niet), de juiste houding, wat is verlichting?, slavernij, de gevangenis, de waan van persoonlijke perfectie, wat je gelooft is wat je krijgt, ‘normale’ relaties?, echt onderzoek, misvattingen, de juiste houding en meer!

Samsara: 'Naar ons idee het beste boek van Hans tot nu toe!' (Hihi, en toen wisten ze nog niet wat er verder nog verschijnen zou...)

Bekijk op www.hanslaurentius.nl meer over dit boek, of bekijk aansluitende satsang video's, artikelen en meer!

$book->title

Aan de leiband, of je eigen pad? - filosofische fragmenten I

““Hans” vindt zichzelf opnieuw uit. – Ik volg Hans Laurentius al meerdere jaren. Daarbij is het lezen van zijn – eerdere – boeken een belangrijk onderdeel om jezelf op een directe en amusante manier te laten meenemen in non-dualiteit.  Met dit nieuwste boek maakt Hans een duidelijke stijlbreuk met zijn eerder verschenen trilogie. Zijn schrijven wordt met de jaren meer erudiet. Maar om deze keer zijn boodschap over te brengen heeft hij zich volledig laten inspireren door zijn oude vrienden. Schopenhauer en Nietzsche. Vooral via de werken van Nietzsche laat Hans zich verleiden om een andere ingang aan te bieden aan mensen die geïnteresseerd zijn in non-dualiteit. Hij doet dit naar mijn idee meesterlijk. Hij mixt zijn eigen directe, confronterende, maar zo eerlijk schrijven met de invloed van “de man met de hamer.” Gevaarlijk voor wie dacht dat verlichting zonder pijntjes kan. Hans en Nietzsche, twee vrienden, dubbele EHBO, driedubbele Rozengeur & Prikkeldraad.” JM. ***** (Vijf van vijf sterren)


Zie website voor meer info! Klik hier voor het overzicht en bestelopties.

$book->title

Een handvol scherven - oftewel wat je niet horen wil

In januari 2019 dit boek - deel 3 van m'n trilogie over spiritueel ontwaken en werkelijke volwassenheid, verschenen. De 10e titel in 20 jaar. Inmiddels zijn nummer 11 (Aan de leiband, of je eigen pad? - september 2019) en nummer 12 (De Tao van Hans - november 2020) ook verschenen, plus nog de heruitgave van Zelfherinnering (februari 2020)!!! Ook als ebook verkrijgbaar. Klik hier voor het boekenoverzicht

Net als in Rozengeur & prikkeldraad en Olie op het vuur bevat Een handvol scherven allerlei langere en kortere stukken m.b.t. spiritueel ontwaken, volwassenheid & onvolwassenheid en 'zijn' in het algemeen. Sommige teksten zijn kort, andere langer, sommige ironisch (let op), andere serieuzer. Nou ja, de met mij bekende lezer/bezoeker/kijker weet wel ongeveer hoe de winden zoal waaien dunkt me. Dit boek is deel 3 van deze reeks met notities omtrent spiritueel ontwaken en werkelijke volwassenheid.

Ik hoop dat er het een aantal scherven bij zitten die zinvol voor je zijn, of verhelderend, verrassend, grappig, of misschien gewoon lekker irritant. Anyway, ik bied je bij deze dus 'Een handvol scherven' aan om illusies mee door te prikken, je aan te snijden opdat je oplet, of die je wellicht gewoon geluk brengen. 

Het boek is verkrijgbaar via alle verkoop kanalen, de E-bookversie ook.

Meer info op www.hanslaurentius.nl

$book->title

Zelfherinnering - Ruimte voor volledigheid

EXTRA MATERIAAL. Deze heruitgave bevat als extra hoofdstuk een ruime tekst van me genaamd: De tien fasen van het hoeden van de os – een zen benadering, over de (zen) stadia in het ontwakingsproces. Het is een tekst die ik in 2001 schreef voor bezoekers van de Horizon, die dankzij m’n vriend Ger Haak weer boven water kwam, en dankzij Kasia  kon worden bewerkt tot een bruikbaar bestand. Dat geld ook voor de toegevoegde ‘column’ In de openheid van de vraag die net als de genoemde Zen tekst verder niet beschikbaar was.

Hier nu Totaal Bewust Zijn is je ware aard als manifestatie én Totaal bewust Zijn hier nu is tevens de spirituele praktijk. Zolang je op zoek bent naar verlichting, de oplossing van je problemen of dat soort zaken, weiger je in wezen hier-nu Totaal Bewust te Zijn. Dit inzien in concreto, in je leven is van cruciaal belang. Wees totaal bewust en onderzoek deze activiteit van verzet, met volledige inzet.

Het boek is grotendeels gebaseerd op selecties van uitgeschreven satsang audio opnamen uit de periode 2002-2003, maar bevat ook een aantal door mij speciaal ervoor geschreven stukken en wat gedichten van mijn op 6 oktober 2017 overleden vriend Richard van de Waarsenburg, die ook de redactie deed.(Oorspronkelijke uitgave Panta Rhei 2004).

Zie hier voor het bestel overzicht...

 

$book->title

De Tao van Hans - filosofische fragmenten II

De Tao van Hans is de opvolger én voortzetting van Aan de leiband, of je eigen pad? – lees die dus eerst, anders mis je context, en er wordt regelmatig in De Tao van Hans naar verwezen! Nog een tip, of verzoek: lees het van A tot Z, sommige thema’s komen enkele malen terug, en er zit een opbouw in dus. Schort ook de opinies bij voorkeur op tot je het uit hebt, dan worden de samenhangende perspectieven helder(der)… 

Het boek gaat eigenlijk over ‘kiezen’ voor het leven – want ik sterf is een vitaal besef in ‘de aanwezige’, het is dé ultieme context voor elke Tao, naar mijn smaak. En ondanks de in dit boek vervatte kritisch noten, de soms opwellende walging, elementen van verontrusting en ironie of zelfs het her en der aanwezige sarcasme, is het eigenlijk een positief boek. Eenoproep, want:

Zonder interesse en ‘drive’ komt er niets tot stand, noch op lichamelijk, persoonlijk, relationeel, maatschappelijk of spiritueel vlak. Een mens kan wraakzucht kweken, meegaandheid of karakter. Competentie, middelmatigheid of zwakte. Men kan leren denken, luisteren en echt voelen, óf blijven geloven in geloven en blijven hangen in oude simplistische en vastgeleefde oordelen en door de tijdgeest voorgeschreven moraliteiten.
Verandering begint echter altijd met interesse. Combineren we die met eerlijkheid, durf, krachtdadige welwillendheid of een dosis heldere sensitiviteit dan kan iedereen vorderen, op welk terrein dan ook! Blijven we liever hangen in kleingeestige morele middelmatigheid of ressentiment, dan trainen we die houding, en worden we daar dus beter in, en verspreiden we die. Dit zijn enkele van de kernthema’s in dit boek.

Klik hier voor het overzicht en bestelopties.

Er komen echter ook tal van andere kleine zaken in aan bod zoals globalisering, liefde, religie, atheïsme, vooruitgang, advaita, moralisme, filosofie, de (onvrije) wil, magisch ‘denken’, geschiedenis, klimaat, hersens, ironie, macht, onnozelheid, extremisme, sferen, compassie, politiek, spiritualisme, cultuur, relativisme, humanisme, natuur, sentimentaliteit, ideologie, tijdgeest, helderheid, evolutie, én lieden als Nietzsche, Sloterdijk, Heidegger, Pinker, Dawkins, Gray, Finkielkraut, Scruton, Hitchens, Orwell, Onfray, Mekhennet, Cioran, Stendhal, Voltaire, Neiman, Flannery, Mishra, De Martelaere, Solzhenitsyn, Pessao, Marx, Darwin, Peterson, Eno, Dalrymple, Habermas, Toergenjev, Thomas, Derrida, Flannery, Boudry, Denys, en als klap op de vuurpijl: 
De waarheid over de Enige echte Godheid, de Grote Groene Woensel!